- Καρκασόν
- (Carcassonne). Πόλη (44.000 κάτ. το 1999) της νότιας Γαλλίας, πρωτεύουσα του νομού Οντ (6.139 τ. χλμ., 309.770 κάτ.). Είναι χτισμένη στη συμβολή της διώρυγας της Μεσημβρίας με τον ποταμό Οντ, 80 χλμ. ΝΑ της Τουλούζ. Είναι αγορά αγροτικών προϊόντων και έδρα βιομηχανιών (βυρσοδεψεία, βιομηχανία τροφίμων, μεταλλουργική και χημική βιομηχανία) και αποτελεί συγχρόνως σημαντικό τουριστικό κέντρο και σιδηροδρομικό κόμβο με μεγάλη κίνηση στη γραμμή Τουλούζ-Ναρμπόν. Αν και ο νεότερος πυρήνας της Κ. δεν στερείται αξιόλογων μνημείων (όπως η μητρόπολη του Αγίου Μιχαήλ, 14ος αι.), το μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον προκαλεί η ακρόπολη της Κ., η Cité, η οποία, αναστηλωμένη πλήρως τον 19ο αι., θεωρείται το τελειότερο δείγμα γαλλικής στρατιωτικής αρχιτεκτονικής του Μεσαίωνα. Περιβάλλεται από διπλό τείχος ενισχυμένο με 52 πύργους και ένα κάστρο που ανάγεται στον 12ο αι.· στο εσωτερικό βρίσκεται η εκκλησία του Σεν Ναζέρ, παλαιά μητρόπολη της Κ., ρομανογοτθικού ρυθμού.
Ιστορία. Η πόλη ιδρύθηκε από τους Βόλκους (κελτικό λαό του Λανγκντόκ) πάνω σε έναν απότομο λόφο που δεσπόζει στη δεξιά όχθη του ποταμού. Αργότερα έγινε ρωμαϊκή κτήση (Carcoso) μεγάλης στρατηγικής σημασίας, στην έξοδο των φυσικών οδών μεταξύ των βόρειων Πυρηναίων και της Μεσογείου. Έπειτα την υπέταξαν οι Βησιγότθοι, οι Άραβες και οι Φράγκοι και τον 9ο αι. ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη κομητεία. Στη συνέχεια υποστήριξε την αιρετική κίνηση των Αλβιγηνών, αλλά το 1209 την κατέλαβε ο Σιμόν του Μονφόρ. Όμως όταν μειώθηκε η στρατηγική σημασία της, περιήλθε σε παρακμή και τελικά εγκαταλείφθηκε ουσιαστικά, ενώ στην πεδιάδα (στην απέναντι όχθη του Οντ) αναπτυσσόταν από τον 13o αι. ένα νέο αστικό κέντρο.
Μερική άποψη της πόλης Καρκασόν στη νότια Γαλλία.
Το κάστρο (12ος αι.) της πόλης Καρκασόν έχει ανακηρυχθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς (φωτ. ΑΠΕ).
Dictionary of Greek. 2013.